Koku Üzerine …
- Boya kokusundan kurtulmak için iki büyük baş soğanı soyup, ikiye bölün. Suyun içine atın bunu da boya kokulu odaya koyun.
- Uzun süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun.
- Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.
- Karnıbahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna biraz tuz ve iki kaşık sirke ilave edin. Suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra üzerine karnıbaharları atın evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz. Karnıbahar haşlarken haşlama suyuna çok az süt koyarsanız renginin beyaz kaldığını göreceksiniz.
- Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen kokudan kurtulmak için bir elmanın kabuğunu soyup lahananın pişme suyuna ekleyin. Hem koku çok çabuk yok olacak hemde lahananın hazmı daha kolay olacaktır.
- Lahana pişerken hoş olmayan kokuyu önlemek için lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine küçük bir torbaya yerleştirilmiş ekmek içi koyun böylece lahananız kokusuz pişecektir. Torba içinde olduğundan ekmek içinden kurtulmanız da kolay olur.
- Güveç yapmak için kullanılan toprak kapların yemeklerinize toprak kokusu vermemesi için kullanmadan önce kabı ısıtın. İçine bir bardak sirke dökün. Her tarafına temas etmesini sağlayın. Sirke soğuyana kadar bekletin ve dökün. Bundan sonra gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
- Toprak kabı ocakta ısıtın. Bir parça kuyruk yağıyla her tarafını ocakta yağlayın ve soğumaya bırakın. Yağı güveç iyice emsin ve daha sonra kullanın.
- Yemek kaplarındaki yemek ve balık kokularını gidermek için limon kabuğuyla ovun. Sıcak sirkeyle yıkamak da aynı sonucu verir. Veya sabunlu suyun içine katılan bir kaşık kahve de kokuları giderecektir.
- Soğan doğrarken elleriniz kokuyorsa ellerinizi tuzla ovarak kokuyu giderebilirsiniz. Bir başka yöntem ellerinizi diş macunu ile yıkamaktır. Bunu sarımsak kokusu için de uygulayabilirsiniz. Veya soğanı soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırın. Soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz. Bir diğer yöntem ise haşlanmış patatesle ovmaktır.
- Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için tahtayı ikiye böldüğünüz limonun kesik yüzeyiyle ovun. Ekmek tahtanız ahşapsa arada zeytin yağı sürün. Daha uzun ömürlü ve sağlıklı olur (aynı şey ağaç kaşıklar için de geçerlidir).
- Yemeklerin dibi biraz yandığı zaman yemeğin dibini karıştırmadan üstten yemeği alın. Başka bir tencereye geçirin ve içine bir kaç dilim limon atarak yine bir süre pişirin. Yanık kokusu gidecektir.
- Buz dolabındaki yiyeceklerin kokuları birbirine karışır. Kapısı açılınca etrafa ağır bir koku yayar. Küçük bir kaba biraz süt koyup buzdolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz sütun istenmeyen kokuları emdiğini görürsünüz. Buz dolabındaki kavun kokusu son derece rahatsız eder. Bunu gidermek için dolaba sirke ile ıslatılmış bir peçete koymanız yeterli olacaktır. Buzdolabınızı temizlemek ve kokusunu gidermek için sabunlu temizleme suyuna biraz karbonat atın. Buzdolabının içi kokuyorsa bir miktar vanilyayı suda eritip dolabınızın içini bu karışıma batırdığınız bezle ovarak silin. Kokudan eser kalmayacaktır.
- Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, kekik yağı, adaçayı yaprağı koyun.
- Fırınınıza sinmiş kötü kokular için yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın.